Få smukke gulve

11 March 2021
Maya Hindsberg

editorial

Når lakken er begyndt at blive slidt igennem, eller når der er begyndt at komme mange ridser, er det blevet tid til at få en gulvafslibning. Det kan f.eks. ske, at du skal slibe oftere, hvis du har dig en stor hund eller små børn, fordi de bare slider mere på gulvet, og derfor vil sætte deres spor. Denne slags ridser er ofte nemme at se og dermed også forholdsvis nemme at komme af med igen, med en billig gulvafslibning. Dette er uanset, hvilken slags trægulv du har, og uanset hvordan det er blevet handlet.

Når du har fået slebet dit gulv, hvilket du helst ikke skal gøre for ofte, er det tid til at vælge din efterbehandling. Der er mange forskellige valg, og de har alle deres fordele og ulemper. Valg af efterbehandling er derfor mest et spørgsmål om, hvor meget du gider at vedligeholde det, og hvilket udseende du ønsker, at dit gulv skal have.

Efterbehandling

Der er mange efterbehandlinger at vælge imellem. En populær kombination er lud og sæbebehandlingen. Det giver et lyst udseende. Luden lysner nemlig, og stopper træet fra at gulne, men beskytter ikke træet. Det gør sæben dog. Du kan også få en sæbe med hvid pigment i, hvilket også hjælper med at give et flot lyst udseende, hvor træet får lov til at stå rigtigt frem. 

Det er også muligt at behandle med olie. Dette kan både fås med og uden hvidpigment, og giver uanset en smuk og silkemat overflade, som er god til at modstå måde smuds og slid. Det er dog ikke en lige så stærk overfladebehandling som lak, men er til gengæld nemmere at vedligeholde, fordi du kan behandle med olie igen, der hvor der er blevet slidt.

Til sidst er der lak, som er den mest slidstærke efterbehandling, men som er svær at vedligeholde uden at skulle slibe hele gulvet.

More articles