Hvad laver et misbrugscenter

09 August 2021
Lotte Hindsberg
image

editorial

Et misbrugscenter eller behandlingscenter har til formål, at hjælpe misbrugere med at komme ud af deres misbrug. Det kan være alt fra alkohol, til stoffer eller et spillemisbrug. Der er overordnet to opgaver dog med samme formål. At hjælpe misbrugeren med at komme ud af misbruget.

Der er rådgivnings delen. Her kan du komme ind og fået afklaret om du har et misbrug og hvor stort misbruget i så fald er. Her et ikke særlig voldsom, kan du få gode råd til hvordan du kan komme videre. Er dit misbrug i et større omfang at det vurderes, at det kan du ikke klare alene kan du komme i behandling. Denne rådgivningsdel yder også råd og vejledning til venner og familie af misbrugeren. Du kan læse mere her https://behandlingscenter-stien.dk.

Behandlingsdelen

Den anden del som misbrugercenteret udfører er selve behandlingen. Det kan gøres med eller uden indlæggelse. Indlæggelse sker, hvis der er brug for en afrusning, hvor misbrugeren er i så voldsomt misbrug, at han ikke kan stoppe med at drikke alkohol fra den ene dag til den anden. Det er også muligt for en behandling, hvor man forsat kan få på arbejde.

I denne del bliver der også arbejdet med at finde ud af årsagen til misbruget og få givet misbrugeren nye værktøjer, så han bedre kan takle livet uden brug af alkohol eller hvad han ellers måtte have af misbrug.

Der er også fokus på at gøre misbrugeren klar til et liv efter misbruget

Efterværn

Den sidste del af behandlingen sker reelt, når selve behandlingen er slut. Det kaldes med fagsprog efterværn og handler om hvad der skal til for at hjælpe og støtte misbrugeren, når behandlingen er slut og hverdagen starter igen. Denne del er vigtig, da der er reelt risiko for tilbagefald, hvis der ikke er opbakning. Et liv uden nye aktiviteter og nyt netværk, vil reelt betyde at der er stor risiko for tilbagefald.

More articles