Nutidens behandling er meget anderledes end tidligere

09 August 2021
Lotte Hindsberg

editorial

Indtil ikke alt for mange år siden foregik en behandling af et misbrug. Det kunne være et alkoholmisbrug eller et stofmisbrug ved at en misbruger blev afgiftet, gerne ved en indlæggelse og så blev de sendt hjem med enten en recept på metadon eller antabus. Det var den generelle holdning, at så snart at man var afgiftet, så var problemet overstået. 

I dag ved vi at det langt fra er så enkelt og at det ikke er nok at få afgivet misbrugeren, for at sikre at man forbliver ædru eller stoffri. Der skal en viden og forståelse om hvad den bagvedliggende årsag til misbruget er og misbrugeren skal lære at acceptere og kunne håndtere problemerne uden at ty til narko eller alkohol. Et at de steder der hjælper, er stien behandlingscenter. 

Nutidens behandling

Udover at finde ud af årsagerne til misbruget og få dem bearbejdet arbejdes der også med at give misbrugeren nyttige værktøjer der kan bruge når de ikke længere er i behandling. 

Derudover er en del af behandlingen at gøre misbrugeren klar til et liv efter behandlingen. Et liv hvor misbruget ikke er i fokus. Det betyder også et liv, hvor der skal findes nye interesser og et nyt netværk. Det gamle består desværre ofte af ligesindede misbrugere, der vil gøre sig for at sikre at misbrugeren vender tilbage til sit misbrug, frem for at støtte og bakke op. 

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at hjælpe med at finde en ny bolig. Der ydes også hjælp til at finde et job, skole eller førtidspension. 

Det vigtige er at der kommer noget andet i stedet for de mange timer, der ellers er blevet brugt på misbruget. Hvis dette ikke sker vil kedsomhed og ensomhed få misbrugeren til at gå tilbage til gamle vaner. Der ydes også støtte til familien. 

More articles